Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Hond

Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?
Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
Is speciale voeding voor pups van grote rassen echt nodig?
Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of ‘steriliseren’?
Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?
Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland?
Ben ik verplicht mijn hond te verzekeren?

 

 

 

Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?

Waarschijnlijk heeft uw pup bij de fokker al een eerste vaccinatie (minimaal Hondenziekte en Parvo) gehad op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinatie, de ‘grote cocktail’ (Hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte en adenovirus type 2) vindt plaats op de leeftijd van 9 weken. Daarna heeft uw pup nog een vaccinatie nodig op 12 weken leeftijd, dit is nogmaals een ‘grote coctail’.

Een volwassen hond heeft ook elk jaar een vaccinatie nodig. Sommige onderdelen van de ‘grote cocktail’ bieden langdurige bescherming en zijn niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. Dus geven we uw hond afhankelijk van wat nodig is de ‘grote cocktail’ of de ‘kleine cocktail’. U ontvangt hiervoor jaarlijks een oproepkaartje.

Naast de cocktail vaccinatie, besteden we veel zorg aan vaccinatie op maat. Indien uw hond een groter risico loopt op kennelhoest, dan is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat is wanneer uw hond bijvoorbeeld in een pension moet logeren, een hondenshow gaat bezoeken of met de hondenuitlaatservice meegaat. Sommige van deze instellingen stellen een kennelhoestvaccinatie zelfs verplicht. Indien u met uw hond naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Uw hond moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens drie weken van te voren gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Een pup moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij pups spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Ons advies van ontworming van pups is op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, daarna elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. Vervolgens is een ontworming elke drie maanden aan te raden.

Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes… Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het beste is 4 x per jaar.

U kunt bij ons terecht voor diverse soorten ontworming.

Is speciale voeding voor pups van grote rassen echt nodig?

Ja, pups die op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 20-25 kg zullen bereiken, hebben een andere voersamenstelling nodig dan pups van kleine rassen. Bij ‘grote rassen’ (zoals bijvoorbeeld Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennenhond) komen gewrichtsproblemen voor die deels erfelijk zijn, maar ook beïnvloed worden door de kwaliteit van de voeding en de snelheid van de groei. Voorbeelden van deze problemen zijn HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).
De voeding moet daarom voldoen aan een aantal eisen:

  • een verlaagd energie gehalte, om overgewicht en een te snelle groei te voorkomen
  • voldoende voedingstoffen en vitaminen voor de groei
  • een verlaagd calciumgehalte

Het is niet verstandig om extra voedingsstoffen zoals vlees of kalk toe te voegen aan een puppyvoer, omdat u dan de balans verstoort.

Daarnaast is het belangrijk dat uw pup niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen (draven naast de fiets vanaf volwassen leeftijd) en zwemmen (pas als uw pup volledig gevaccineerd is).

Wilt u weten of uw pup ook in deze categorie thuis hoort en dus ook speciale voeding nodig heeft, belt u dan met onze praktijk en laat u adviseren door onze assistentes.

Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of ‘steriliseren’?

Sterilisatie van de teef

Om op latere leeftijd een aantal levensbedreigende ziektes (bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte) voor een groot deel te kunnen voorkomen, is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te castreren. Ons advies is voor de 1e loopsheid, op 6 maanden leeftijd.

De sterilisatie van uw teef wordt altijd in de ochtend uitgevoerd. Mede door de jaren lange ervaring van onze uiterst zorgvuldige chirurgen verloopt het overgrote deel van de operaties zonder complicaties. Afhankelijk van de grootte van de hond (en de grootte van de eierstokken) is na de operatie een sneetje in de middenlijn onder de navel van slechts 1 tot 3 cm zichtbaar met 1 tot 3 hechtingen. Aangezien het al lange tijd gebruikelijk is alleen de eierstokken te verwijderen is het niet noodzakelijk met de “hele hand” in de buik van het dier te komen. Met behulp van een klein haakje worden de eierstokken via het sneetje buiten de buik gebracht en netjes afgebonden. Er komen dan ook geen andere organen aan te pas. Vooraf aan de operatie krijgt de hond al een pijnstiller toegediend, zodat deze al werkt wanneer het dier uit de narcose ontwaakt. Een kap is bijna nooit nodig, de wond wordt meestal met rust gelaten. De dagen na de operatie krijgt de hond pijnstillers mee maar deze blijken zelden nodig te zijn. Ook vragen we de eigenaar het zeker vijf dagen rustig aan te doen, maar een dag na de ingreep zijn de meeste teven alweer zó levendig, dat het lijkt alsof er niets gebeurd is.

Castratie van de reu

Meestal is het niet nodig een reu te castreren. Als uw reu uitvalgedrag naar andere reuen laat zien is castratie zeker niet altijd de oplossing, maar is gedragstherapie aan te raden. Na onderzoek is gebleken dat ongeveer 40 % van de reuen die gecastreerd zijn, nog steeds uitvalgedrag laten zien naar andere reuen. Om van tevoren in te schatten of castratie zin heeft, vinden wij het verstandig uw reu eerst een “chemische castratie” te geven. Dit is een injectie die tijdelijk de mannelijke hormonen van de reu uitschakeld. Als u tijdens deze werking duidelijk verschil merkt in het gedrag van uw reu heeft een definitieve castratie pas zin. Soms moet een reu op oudere leeftijd gecastreerd worden wegens prostaatproblemen.

Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw hond met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.

Rashonden worden als pup bij de fokker al gechipt door de Raad van Beheer. Vanaf juli 2004 is het verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden. Is uw hond nog niet gechipt, en wilt u dat laten doen, belt u dan voor een afspraak. Tevens is het bij honden verplicht dat de chip evenals het paspoortnummer ook geregistreerd staat bij een databank.

U kunt zelf de regisratie controleren op www.chipnummer.nl

Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland?

Ja, maar er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico’s aan vast. Neem ruim van te voren contact op met de dierenarts en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw hond. De regels en risico’s verschillen namelijk per land!

Enkele regels op een rijtje:

  • Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook. De chip dient geregistreerd te staan bij een databank.
  • Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie verplicht. Deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (dit is 3 jaar bij het vaccin dat wij gebruiken) gegeven worden. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.
  • Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond een nieuw Europees dierenpaspoort bezitten. Voor sommige landen moet de dierenarts hierin een gezondheidsverklaring tekenen.
  • In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk!

Enkele risico’s op een rijtje:

  • Teken in Zuid-Europa kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken.
  • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen hartworminfectie.
  • Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen zandvliegen.
  • Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…

Wanneer u van plan bent met uw hond naar het buitenland te reizen, neemt u dan contact met ons op voor de nieuwste invoereisen per land en advies voor preventie van gevaarlijke ziekten.

Ben ik verplicht mijn hond te verzekeren?

Nee, maar het kan wel. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen voor ziektekosten- en ongevallenverzekeringen voor huisdieren. U kunt aan de balie een folder ophalen. Wij adviseren u niet om wel of niet een verzekering te nemen, maar wel om heel goed de “kleine lettertjes” te lezen.