Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

De kat in de “tandartsstoel”

Wie kent het probleem niet: je kat zit gezellig bij je op schoot, lekker spinnend, strekt zich lui uit, gaapt eens heerlijk overdreven en ademt uit precies in je gezicht richting je neus…

Pfffff wat een penetrante lucht… Ruik je het kattenvoer dat de kat gegeten heeft? Of is het toch het gebit dat je ruikt? Of is het nog iets heel anders…

80% van de katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen en dus een slechte adem. Tegenwoordig is er veel informatie te verkrijgen over het gebit bij katten. Dit is dan ook geen verhaaltje over tandplak, tandsteen en alle gevolgen van dien, want iedereen weet wel hoe dat zit.

Maar wat zijn nu zoal de andere meestal gruwelijk stinkende bijzonderheden die een dierenarts aan kan treffen in zo’n kattenbekje?

Probleem: Poes Minou kwijlt en eet slecht sinds 2 dagen, ze heeft een slechte adem.

In de “tandartsstoel”: Bij openen van de bek blijkt een stuk visgraat muurvast gespiest te zijn in het gehemelte. Met een pincet wordt voorzichtig de graat verwijderd en Minou wordt nabehandeld met een pijnstiller en antibiotica. Na een uurtje eet ze alweer.

Probleem: Kater Tom is sinds een uurtje fanatiek met zijn pootjes naar zijn bek aan het klauwen.

In de “tandartsstoel”: De kater is duidelijk in paniek en moet goed worden vastgehouden om in de bek te kunnen kijken: achterin zit een losse kies die inmiddels een kwartslag gedraaid is, waardoor Tom zijn kaken niet goed kan sluiten. Met een tang kan de kies snel verwijderd worden, waarna de paniek ook als sneeuw voor de zon verdwenen is.

Probleem: Bejaarde poes Saartje stinkt erg uit haar bekje en verzorgt haar vacht niet zo goed meer.

In de “tandartsstoel”: Helaas blijkt bij inspectie in de bek dat zich onder de tong een grote ontstoken tumor bevindt, die niet chirurgisch verwijderbaar blijkt te zijn. Saartje wordt met antibiotica behandeld, waardoor de ontsteking verdwijnt en krijgt pijnstillers totdat ze na een aantal maanden in moet slapen.

Probleem: Siamees Gizmo heeft een snotneus, maar gek genoeg alleen aan de linkerkant.

In de “tandartsstoel”: De linker bovenhoektand is afgebroken na een val van het dak, waardoor het leven van de tand blootgelegd werd en ontstoken is geraakt. Aangezien de wortel van de hoektand vlak onder de neusholte doorloopt, is de ontsteking door de neusholte doorgebroken en lekt Gizmo nu pus uit zijn neus. Er wordt een afspraak gemaakt voor verwijdering van de hoektand onder narcose. Daarna wordt Gizmo met pijnstillers en antibiotica nabehandeld en de pus is al na 1 dag verdwenen.

Probleem: De eigenaar van poes Teigetje belt midden in de nacht dat de poes haar bekje niet meer sluiten kan.

In de “tandartsstoel”: Om een kies is in een oogopslag een vreemd voorwerp zichtbaar, deze zorgt ervoor dat de poes haar kaken niet op elkaar krijgt. Teigetje krijgt een sedatie en het lukt vrij gemakkelijk om het vreemde voorwerp te verwijderen: het blijkt een platgebeten kattebelletje te zijn. Dit bleek gebeurd te zijn na een fikse vechtpartij, waarbij Teigetje in het belletje van de andere kat gehapt had.

Probleem: Er steekt een stukje draad uit de bek van kat Pluis.

In de “tandartsstoel”: Pluis blijkt van vissen te houden: aan het draadje zit een vishaakje, dat door de binnenkant van de wang gespiest zit. Gelukkig is Pluis een heel brave kat. Het lukt met een beetje plaatselijke verdoving om de vishaak door te steken, het scherpe puntje af te knippen en de hele haak te verwijderen.

Probleem: Kater Banjer stinkt erg uit zijn bek en kauwt alleen nog met de rechterkant van de bek.

In de “tandartsstoel”: Aan de linkerkant tussen de onderkiezen blijkt een grasaar te zitten, die gemakkelijk te verwijderen is met een pincet. Katten knagen graag op gras om haarballen kwijt te kunnen raken.

Probleem: Poes Snoepie kwijlt veel en verzorgt haar vacht niet zo goed meer.

In de “tandartsstoel”: Deze klachten kunnen in de richting van een tumor wijzen zoals bij Saartje, maar gelukkig valt het mee. Ook in dit geval betreft het een grote knobbelige bult, maar het blijkt een eosinofiel granuloom te zijn, dit is een voor katten typische vorm van ontsteking, die met een injectie prednison geheel te genezen is.

Probleem: Pers Zazou kan haar bekje niet meer sluiten.

In de “tandartsstoel”: Het kaakgewricht blijkt aan beide zijden uit de kom te zijn en het lukt niet om dit zo te herstellen. Zazou wordt onder narcose gebracht en de kaak wordt weer in de juiste positie gebracht. Helaas blijkt de volgende dag het probleem opnieuw aanwezig en moet Zazou weer verdoofd. In de weken daarna gebeurt het nog een aantal keer, uiteindelijk lukt het terugplaatsen van de kaak ook zonder narcose en tegenwoordig kan de eigenaar zelf de kaak van Zazou weer terugduwen.

Probleem: Kater Barrel van 10 maanden wordt gecastreerd en blijkt dubbele hoektanden te hebben.

In de “tandartsstoel”: Net zoals alle zoogdieren wisselen katten hun melkgebit voor een definitief gebit. Dit vindt plaats tussen de 3 en 6 maanden. Op 10 maanden hadden de melkhoektandjes dus al uitgevallen moeten zijn. Dit is niet gebeurd, zodat er veel voedselresten tussen de melkhoektandjes en de definitieve hoektanden blijft kleven. Bij Barrel worden alle melkhoektandjes getrokken.

Probleem: Poes Mickey wordt aangereden en bloedt uit haar bekje.

In de “tandartsstoel”: De onderkaak van de poes blijkt precies in het midden gebroken te zijn. Dit is het meest kwetsbare gedeelte van de onderkaak en bestaat uit voornamelijk bindweefsel. Onder narcose wordt een beugeltje gemaakt langs beide onderhoektanden, die over 6 weken verwijderd mag worden. De kaak groeit weer netjes aan elkaar en gelukkig mankeerde Mickey verder niets.

Probleem: Kater Max wordt valt van het balkon van de 6e verdieping en bloedt uit zijn bek.

In de “tandartsstoel”: Bij aankomst in de praktijk is Max erg versuft en in shock. Hij blijkt een gebroken gehemelte te hebben en een flinke scheur in de tong. Dit gebeurt wel vaker bij katten die van grote hoogte vallen, waarbij de tong tussen de kiezen terecht komt als de kop op de grond valt en de kaken op elkaar slaan. De kater krijgt een flinke pijnstiller, antibiotica en iets tegen de shock en wordt opgenomen in de praktijk. Na een paar uur knapt Max zienderogen op en wordt alsnog onder narcose gebracht, zodat de tong en het gehemelte gehecht kunnen worden. Na een paar vervelende dagen is Max weer helemaal hersteld.

Naast al deze bijzonderheden treffen we natuurlijk voornamelijk vaak enorme brokken tandsteen aan in de kattenbek.

Februari is landelijk de “maand van het gebit bij hond en kat”. In de maand februari organiseren wij daarom gratis gebitsspreekuurtjesvoor onze klanten. Onze deskundige assistentes controleren het gebit van uw huisdier en geven u vrijblijvend advies. Ook kunnen zij het poetsen demonstreren. Na afloop van het consult krijgt u een informatiepakketje mee. De gebitsspreekuurtjes zijn op afspraak.