Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Konijnentanden

Muis is een konijntje van vier jaar oud. Sinds kort heeft hij een snel groeiende bult aan de linkerzijde onder de onderkaak. De bult lijkt vast te zitten aan de onderkaak. Bij onderzoek blijkt het om een abces te gaan.

Een abces is een holte gevuld met pus. Deze ontstaat als gevolg van een ontsteking. In het algemeen hebben abcessen bij konijnen niet altijd een gunstig vooruitzicht. Dit komt omdat de pus bij konijnen erg dik is en daardoor moeilijk te verwijderen is, zodat een abces vaak terugkomt. Daarnaast wordt niet altijd de oorzaak gevonden van het abces.

 

 

 

 

 

 

Er wordt besloten om Muis onder narcose te brengen, het abces ruim open te leggen en te spoelen en op zoek te gaan naar de oorzaak. Een abces in de buurt van de bek van het konijn wordt vaak veroorzaakt door ontstoken wortels van snijtanden of kiezen.

 

 

 

 

 

 

Met een scherp mesje wordt een ruime snede in de huid gemaakt. Vervolgens kan het abces zoveel mogelijk leeglopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook bij Muis gaat het om dikke pus, bijna tandpasta-dik. Er is ook altijd een beetje bloed bij gemengd en het stinkt altijd behoorlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als zoveel mogelijk pus verwijderd is worden de wanden van het abces gecuretteerd: met een “scherpe lepel” wordt zoveel mogelijk ontstekingsmateriaal en afgestorven weefsel verwijderd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna wordt de holte goed gespoeld. Er blijft een flinke krater over. Een groot gat is gunstig voor de genezing maar ziet er wel akelig uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij onderzoek van het gebit blijkt de oorzaak een ontstoken wortel van een ondersnijtand te zijn. Besloten wordt daarom om deze snijtand te trekken. Konijnen kunnen ook zonder snijtanden goed eten. Ze werken het voer met hun lippen naar binnen en kauwen met hun kiezen.

 

 

 

 

 

 

 

Eerst wordt de snijtand rondom losgemaakt van het tandvlees. Snijtanden bij konijnen hebben een erg lange wortel.

Vervolgens komt de snijtand los te staan en is vrij gemakkelijk te trekken.

 

 

 

 

 

 

 

Na het trekken van de snijtand wordt de rest van het gebit gecontroleerd, maar hier zijn geen afwijkingen te zien. Er blijkt ook al enige botaantasting te zijn en dat is meestal niet zo gunstig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via het gaatje dat ontstaan is na het trekken van de snijtand wordt de holte van het abces flink doorgespoeld met steriel water.

Muis krijgt langdurig antibiotica en zal wekelijks op controle komen om te kijken of alles naar behoren geneest.

 

 

 

 

 

 

Na een week komt Muis op controle. Het gaat best goed, de wond is bijna dicht, de holte van de snijtand ook en hij eet goed.

Na twee weken al is er nauwlijks nog meer te zien dan een kale plek met een droog korstje. Antibiotica is verder niet meer nodig en Muis hoeft niet meer op controle te komen. Hij heeft weer een mooi symmetrisch koppie en geen pijn meer.